Villa P.

Villa P.

Wageningen
Adjacent to the university’s lab for Microbiology, designed by C.J. Blauw, this new villa is embedded gracefully on Wageningen’s moraine ridge.
Situated on a trapezoid plot with two-sided access, the villa is based on an orthogonal structure and a panoramic relation with its surroundings
The wooded borders are reinforced with low walls, a pergola and lazy ramp which leads up to the villa, rising from the moraine ridge.
Volume & program
The three main levels, basement, main floor and upper floor are all presented in the central hall which contains stairs, elevator and a large void
Materials chosen for this villa show a distinct contrast between the ‘earthed’ heavy stonework on the ground level and the much ‘lighter’ stucco and timber on the upper levels

Year

2020
Status
In progress

About

Situated on a trapezoid plot with two-sided access, the villa that NEXIT designed in Wageningen is based on an orthogonal structure and a panoramic relation with its surroundings. The quality of the local landscape is fully embraced in the lay-out of the plot. The wooded borders are reinforced with low walls, a pergola and lazy ramp which leads up to the villa, rising from the moraine ridge. The three main levels, basement, main floor and upper floor are all presented in the central hall which contains stairs, elevator and a large void. Grouped around a central, south facing terrace, all main living spaces are arranged in an asymmetrical U-shape on the main floor. Spaces in the upper level are also oriented towards this central yard. Bedrooms all have a communal balcony and enjoy an uncluttered view of the garden and the vegetation-roof covering the veranda. The conservatory, located on a lower, split-level is oriented towards the second court which is situated in between the main building and annex. This annex contains the garden-tools shed, bicycle- and car-parking. Below the extended roof there is a carport facing north and an orangery south. Materials chosen for this villa show a distinct contrast between the ‘earthed’ heavy stonework on the ground level and the much ‘lighter’ stucco and timber on the upper levels. Combining panoramic glass surfaces, corner windows and sculptural cut-outs in the building volumes this home enjoys a lively and communicative relationship with the wooded surroundings. Employing the latest geothermal technology and Bifacial PV panels for the energy-generating roof this project will be fully energy neutral.

Specifications

Project
New residential house in Wageningen
Team
Addy de Boer, Joost Boks, Mireia Cases
Client
Private
Contractor
Middendorp Bouwbedrijf
Size
525 m²
Images
NEXIT

Location