Vera Eijbershof

Vera Eijbershof

Oosterbeek
A fresh and sustainable housing court in Oosterbeek.
Analyse: volumes, terrain layout, accessibility and paths
Double-length bricks and concrete banding, which are applied to front- and side facades give the houses a rural connotation
Various structural dimensions and an array of bespoke buyer-options result in a wide range of available floor spaces
The L-shaped veranda roofs which accentuate each front door, also frame a covered outdoor space. These are adjacent to the kitchens, accessible through an extra garden-door which offers added opportunities for social contacts

Year

2020
Status
In progress

About

A site in Oosterbeek which is entirely surrounded by existing housing is where NEXIT developed a plan for this new housing court. The enclosed location is accessed from Bato’s weg and the plan consists of two triple- and two twin-units of semi-detached, single family houses. Various structural dimensions and an array of bespoke buyer-options result in a wide range of available floor spaces. Double-length bricks and concrete banding, which are applied to front- and side facades give the houses a rural connotation. The L-shaped veranda roofs which accentuate each front door, also frame a covered outdoor space. These are immediately adjacent to the kitchens and accessible through an extra (front) garden-door which offers added opportunities for social contacts and an uninterrupted supervision on playing children. Vertical timber battening, which is applied to the rear and side facades lends a more delicate expression to the housing in relation to the gardens. Each dwelling conforms to the stringent, but curiously named BENG standards for sustainability. Note: BENG is an acronym for Bijna Energie Neutraal Gebouw – Dutch for: Nearly Energy Neutral Building.

Specifications

Project
New construction of 10 houses and a residential courtyard in Oosterbeek
Team
Addy de Boer, Marlies Raterink
Client
BOOG vastvoegd
Size
10 dwellings, 100m² - 150m²
Images
NEXIT

Location