Kloostertuin

Kloostertuin

Schijndel
A semi-sunken car park below a ‘dwelling-deck’ topped with a number of new garden-oriented houses was the solution NEXIT produced for the parking issue while re-designating Sint Jozefsklooster.

Year

2018
Status
In progress

About

The neogothic monastery building of the Congregation Zusters van Liefde (Sisters of Devotion) in Schijndel dates from 1863. In order for the complex to house the congregation in the future, project developer Cornelis Huygens transformed it entirely. In a later stage the monastery will offer affordable housing for elderly people in need of assistance. To the rear of the monastery there were large, but neglected gardens. Part of these gardens will be used to situate the semi-sunken parking solution NEXIT designed for the developer and will be topped with some 28 new dwellings. This car park, covered with a ‘dwelling-deck’ at about 1.5 m above ground level, will offer parking for both these new dwellings and the apartments to be developed within the old buildings. The all-electric new-build homes will have sun-oriented single-pitch roofs, covered in photovoltaic panels. The open spatial arrangement creates a natural bonding with the gardens. The gardens themselves will be reconstructed and made publicly accessible so that all of Schijndel will be able to enjoy them.

Specifications

Project
28 all-electric new-build homes
Team
Addy de Boer, Joost Boks
Client
Cornelis Huygens Projectontwikkeling, Vught
Size
3900 m²
Images
NEXIT

Location