House F

House F

Lent Nijmegen
This residence, situated on the edge of Lent, near the Waal River floodplains, has two faces that ensure connection to contexts of both the village centre and the countryside.

Year

2016
Status
Completed

About

This L-shaped home, situated at the edge of Lent and in the direct vicinity of the Waal River floodplains has two faces. The L’s short leg faces the Waal and was developed as a timbered barn to house a garage, storage spaces and an open kitchen. The other leg, which faces the village, houses all other living spaces in a terraced stacking within a rectangular volume. Here, a chunky brick volume appears to float above a delicate, glazed ground level. Roofs are fitted with photovoltaic panels and roof vegetation. The concave side embraces a south-facing garden. The south elevation has large glazed surfaces with exterior sunshades and ensures optimum interaction between interior spaces and the garden. Noteworthy is the fact that the clay for the brick veneer was excavated from the nearby Waal riverbed. These veneer brick strips are cemented to the massive thermal insulation in a vertical pattern to form a subtle textural variation with the wooden battening of the barn section.

Specifications

Project
New-build house 'Plant je Vlag'
Team
Wilbert de Haan, Addy de Boer, Joost Boks, Arjan Wanders
Client
Private
Contractor
Berendsen van Geemen, Arnhem
Size
250 m²
Images
Jan de Vries, NEXIT

Location

Lent Nijmegen